Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015

Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015

Συγκομιδή μηδικής και όχι μόνο!



        Έφτασε και πάλι ο καιρός της συγκομιδής μηδικής και όχι μόνο!Για να έχουμε καλές αποδόσεις στα ζώα μας, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε καλής ποιότητας ζωοτροφές.Μια από τις βασικές ζωοτροφές στον ελλαδικό χώρο είναι ο σανός μηδικής.Βέβαια η διασφάλιση της καλής ποιότητας, πρέπει να ισχύει για όλες τις ζωοτροφές που αποτελούν μέρος ενός σιτηρεσίου!
   Η συγκομιδή του σανού της μηδικής προϋποθέτει τεχνογνωσία και μεράκι και όχι αγγαρειοδουλειά!Το να γεμίσουμε μόνο τις αποθήκες μας δεν είναι ο σκοπός μας,από την στιγμή που η μηδική θα ταϊστεί στα ζώα μας για να γίνει γάλα!Πέραν των προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκαλέσει ένας κακής ποιότητας σανός μηδικής,το σίγουρο είναι ότι δεν θα μας δώσει και τις αποδόσεις σε γάλα που περιμένουμε.Γι'αυτό είναι πολύ σοβαρή επιλογή ενός προμηθευτή με γνώση του αντικειμένου ή εφόσον ιδιοπαράγουμε μηδική να συμβουλευτούμε έναν ειδικό γεωπόνο ή ζωοτέχνη για τα ''μυστικά'' της μηδικής όπως το στάδιο κοπής,η ώρα κοπής,ο τρόπος κοπής,ο τρόπος ξήρανσης,ο χρόνος ''δεσίματος'',η αποθήκευση κ.τ.λ.
      Επιτέλους δεν είναι κακό να ρωτάμε για κάτι που δεν γνωρίζουμε,ούτε και η γνώση είναι επτασφράγιστο μυστικό!
       Παρακάτω ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες από το προσωπικό μου αρχείο και δείχνουν σανούς μηδικής από εκτροφές πελατών!Στις περισσότερες φωτογραφίες η μηδική είναι αγορασμένη από ''επαγγελματίες''!!!




 Εξωτερική εμφάνιση δέματος ''μηδικής''
 Εσωτερική εμφάνιση του παραπάνω δέματος!
 Εσωτερική εμφάνιση του παραπάνω δέματος!
 Εσωτερική εμφάνιση του παραπάνω δέματος!

 Έλεγχος του βάρους των δεμάτων,ώστε να γνωρίζουμε πόσο ταΐζουμε!
 Πού είναι τα φύλλα;;;;;
 Ο έλεγχος της ποιότητας πρέπει να είναι συνεχής!
 Υποτίθεται μηδική!
 Υποτίθεται μηδική!
 Υποτίθεται μηδική!
 Σανός μηδικής που εκτός από σχετικά καλή εμφάνιση πρέπει να επιβεβαιωθεί και εργαστηριακά ότι είναι καλός!

 Απουσία φύλλου!
 Απουσία φύλλου!
Απουσία φύλλου!

Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014

Εμμονή γαλατοπαραγωγής

       Μια πάρα πολύ σημαντική και καθοριστική παράμετρος για υψηλή γαλατοπαραγωγή στα ζώα που παράγουν γάλα είναι η εμμονή της γαλατοπαραγωγής!Με απλά λόγια σημαίνει  να μην μειώνεται γρήγορα το γάλα ενός ζώου κατά την διάρκεια μιας γαλακτικής περιόδου και η γαλακτική περίοδος να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη!
       Τα συγκεκριμένα ζώα βρίσκονται 210 ημέρες σε γαλατοπαραγωγή και πλέον με δύο αμέλξεις ημερησίως παράγουν περίπου 1600 γρ. γάλα!










     Εκτός από το γενετικό υλικό που κουβαλάει το κάθε ζώο, πολύ σπουδαίο ρόλο διαδραματίζει η διατροφή των ζώων σε όλη την διάρκεια της χρονιάς,ώστε τα ζώα να μπορούν να εκδηλώσουν τις γενετικές τους δυνατότητες !

Σάββατο, 31 Μαΐου 2014

Ώρα για συζήτηση!

         Αυτό που μου έκανε εντύπωση πάντα, ήταν το ότι σε συζητήσεις με παραγωγούς, οι περισσότεροι ακολουθούσαν κάποιο εμπειρικό πλάνο διαχείρισης της μονάδας τους.Αυτό μπορεί να ήταν ότι έκανε κάποιος φίλος τους, είτε διάφορες σκόρπιες απόψεις που κυκλοφορούσαν παλιότερα στα καφενεία και πλέον στο  internet! Μου γεννιούνται όμως κάποιες απορίες :
1.Είναι τόσο δύσκολο να υπάρξει συνεργασία κτηνοτρόφου και ζωοτέχνη για θέματα διαχείρισης μονάδας;
2.Είναι προτιμότερο να συμβουλευτείς κάποιον άλλο ή κάποιον ειδικό;
3.Είναι καλό να ταΐζεις όλα σου τα ζώα με το ίδιο σιτηρέσιο για λόγους.....διάφορους;
4.Είναι ισορροπημένο το σιτηρέσιο που μας δίνει ο κάθε προμηθευτής και μάλιστα το φορτώνουμε και με διάφορα ''μαντζούνια''για να είμαστε σίγουροι;
5.Μια μονάδα παραγωγικών ζώων είναι ή δεν είναι επιχείριση;Γιατί αν είναι επιχείριση, θα πρέπει να μην αφήνουμε τίποτα στην τύχη!
6.Είναι όλες οι εκτροφές κι όλα τα ζώα ίδια;
7.Εμπιστεύεσαι τον οποιονδήποτε έρχεται στην μονάδα και πουλά διάφορα διατροφικά συμπληρώματα χωρίς πρώτα να ελεγχθεί ούτε καν το σιτηρέσιο;

Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014

Ποιότητα γάλακτος και διατροφή!


      Με τον φορητό αναλυτή γάλατος κάνουμε πλέον την ποιοτική ανάλυση του γάλατος στην μονάδα.Με την ανάλυση του γάλατος σε ποιοτικά χαρακτηριστικά (λίπος,πρωτεΐνη,λακτόζη,ΣΥΑΛ), σε συνδυασμό με την μέτρηση της ουρίας του γάλατος μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα για την διατροφή των ζώων και την έλλειψη ή περίσσεια θρεπτικών συστατικών στο σιτηρέσιο των ζώων μας.


  Κεντρικό μενού με τις επιλογές του γάλατος που θέλουμε να αναλύσουμε,αγελαδινό,πρόβειο,γίδινο και UHT.

Η μέτρηση ξεκινάει και άμεσα, μέσα σε 60 δευτερόλεπτα έχουμε τα αποτελέσματα!!! 

Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013

Θηλασμός και άμελξη!

      Για μια καλή γαλατοπαραγωγή ,πρέπει οι προβατίνες να αρμέγονται κατά την διάρκεια του θηλασμού των αρνιών τους. Αναλόγως της φυλής των ζώων, της διατροφής τους - συμπεριλαμβανομένου της προετοιμασίας τοκετού- το μέγεθος της τοκετομάδας ,καθορίζεται και ο αριθμός των ημερησίων αμέλξεων.
       Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από την μονάδα προβάτων, μιγάδων και Lacaune, του κ.Αντωνίου Παύλου, με τα ζώα να βρίσκονται 20 μέρες μετά την έναρξη των τοκετών,η πολυδυμία να πλησιάζει το 2, τα αρνιά είναι όλο το 24ωρο με τις μάνες  τους και παράλληλα οι μάνες αρμέγονται δύο φορές την ημέρα!

Προβατίνα στο αμελκτήριο κατά την διάρκεια του θηλασμού 
                                Προβατίνα στο αμελκτήριο κατά την διάρκεια του θηλασμού 
Προβατίνα με τα αρνιά της στο κελί τοκετού 
Προβατίνα με τα αρνιά της στο κελί τοκετού 
Προβατίνα στο αμελκτήριο κατά την διάρκεια του θηλασμού
Προβατίνα στο αμελκτήριο κατά την διάρκεια του θηλασμού
Προβατίνα στο αμελκτήριο κατά την διάρκεια του θηλασμού
Προβατίνα στο αμελκτήριο κατά την διάρκεια του θηλασμού
Προβατίνα στο αμελκτήριο κατά την διάρκεια του θηλασμού
Προβατίνα στο αμελκτήριο κατά την διάρκεια του θηλασμού
Προβατίνες με τα αρνιά τους
Προβατίνες με τα αρνιά τους
Προβατίνες με τα αρνιά τους
Προβατίνες με τα αρνιά τους
Προβατίνες με τα αρνιά τους
Προβατίνες με τα αρνιά τους
Προβατίνες με τα αρνιά τους
Προβατίνες με τα αρνιά τους
Προβατίνες με τα αρνιά τους
Προβατίνες με τα αρνιά τους

Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013

Προετοιμασία τοκετού ή αρχή γαλατοπαραγωγής;

       Πρόβατα φυλής Lacaune και προϊόντα διασταύρωσης του κ. Αντωνίου Παύλου στην φάση της προετοιμασίας τοκετού!

         Η χρονική περίοδος πριν τους αναμενόμενους τοκετούς είναι πάρα πολύ βασική,τόσο για την έκβαση των τοκετών και για την βιωσιμότητα των νεογέννητων αρνιών αλλά και για την πορεία της γαλατοπαραγωγής. Μάλιστα δίνουμε τόση βαρύτητα σ'αυτή την περίοδο, ώστε έχει επικρατήσει να λέμε ότι ''η γαλατοπαραγωγή δεν ξεκινάει με τον τοκετό,αλλά περίπου ένα μήνα πριν!!!'' 
       Πέραν των εμβολιασμών και των αποπαρασιτώσεων που πρέπει να γίνουν αυτή την περίοδο,είναι πάρα πολύ σημαντικό να προσαρμόσουμε την διατροφή των ζώων μας!Η προβατίνα φεύγει από την φάση της συντήρησης-αρχής εγκυμοσύνης και περνά στο τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης.Σ'αυτό το διάστημα ολοκληρώνουν την ανάπτυξή τους τα έμβρυα και αρχίζει να ξανά δημιουργείται ο μαστός!!!
       Το σωστό σιτηρέσιο αυτή την περίοδο μας βοηθά να επιτύχουμε σε όλα τα παραπάνω, αλλά και να μην εκδηλωθούν μεταβολικές νόσοι στο κοπάδι μας όπως για παράδειγμα η τοξιναιμία εγκυμοσύνης , υπασβεστιαιμία ,οίδημα μαστού κ.α.
       Στις φωτογραφίες εικονίζονται ζώα από την μονάδα του κ. Αντωνίου Παύλου τα οποία βρίσκονται στην τελευταία φάση της εγκυμοσύνης και πλέον διατρέφονται με σιτηρέσιο προετοιμασίας τοκετού. 
         Περίπου ένα μήνα πριν τον τοκετό αρχίζει να ''κατεβαίνει'' ο μαστός και με σωστή διατροφή βοηθάμε το ζώο να εκπτύξει όλο το γενετικό του δυναμικό με αποτέλεσμα μια καλή γαλατοπαραγωγή!
          Πρόβατα του κ. Αντωνίου Παύλου που έχει αρχίσει η ''κάθοδος'' του μαστού περίπου 20 μέρες πριν τον τοκετό!
          Πρόβατα του κ. Αντωνίου Παύλου που έχει αρχίσει η ''κάθοδος'' του μαστού περίπου 20 μέρες πριν τον τοκετό!